Translate

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Sadya






Η Sadya ή Sadhya (Μαλάγιαλαμ: സദ്യ, Σανσκριτικά: सग्धिः, Sagdhiḥ), είναι μια ποικιλία χορτοφαγικών πιάτων που σερβίρονται παραδοσιακά πάνω σε φύλο μπανανιάς στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας.
Sadya σημαίνει συμπόσιο στα Μαλάγιαλαμ. Είναι ένα Ινδουιστικό γεύμα που παρασκευάζεται κυρίως από άντρες, σε εορταστικές περιστάσεις που απαιτούνται μεγάλες ποσότητες φαγητού (γάμοι ή άλλες ειδικές εκδηλώσεις).
Κατά την διάρκεια μιας παραδοσιακής Sadya, οι άνθρωποι κάθονται σταυροπόδι πάνω σε ψάθες. Το φαγητό τρώγεται με το δεξί χέρι, χωρίς μαχαιροπίρουνα. Τα δάχτυλα του χεριού εξυπηρετούν ρόλο κουταλιού.
Ένα κανονικό γεύμα Sadya μπορεί να περιέχει περίπου 24 με 28 πιάτα που σερβίρονται όλα μαζί. Σε περιπτώσεις όπου τα πιάτα είναι πολλά, έχουν καταγραφεί μέχρι 64 πιάτα σε μία Sadya.
Το κυρίως πιάτο είναι απλό βρασμένο ρύζι, που σερβίρεται μαζί με άλλα πιάτα που συλλογικά ονομάζονται Kootan (കൂട്ടാന്) και περιλαμβάνουν κάρυ όπως Parippu (φακές με κάρυ), Sambar (πιάτο λαχανικών με όσπρια με ζωμό ταμάρινδου), Rasam (σούπα με βάση τον χυμό ταμάριδου και ντομάτα, πιπεριά τσίλι και πολλά μπαχαρικά), Pulisseri και άλλα, όπως Kaalan (σούπα της Κεράλας από γιαούρτι, καρύδα και μπανάνες), Avial (πιάτο της Κεράλας, ένα παχύ μείγμα λαχανικών και καρύδας, καρυκευμένο με λάδι καρύδας και φύλλα κάρυ), Thoran (πιάτο της Κεράλας, ψιλοκομμένα λαχανικά, ανακατεμένα με τριμμένη καρύδα, σπόρους μουστάρδας, φύλλα κάρυ και σκόνη κουρκούμης, σοταρισμένα ελαφρά σε δυνατή φωτιά), Olan (λευκή κολοκύθα, γάλα καρύδας και τζίντζερ σοταρισμένα με λάδι καρύδας), Pachadi (πίκλες), μάνγκο τουρσί, κάρυ Naranga, καθώς και Papadum (λεπτό, τραγανό, στρογγυλό είδος ψωμιού, από αλεύρι φακής), μπανάνα, γιαούρτι ή βουτυρόγαλα, και τσιπς μπανάνας.
Στο τέλος του γεύματος, σερβίρεται το παραδοσιακό γλυκό που ονομάζεται Payasam, το οποίο έχει πολλές ποικιλίες και συνήθως σερβίρονται τρεις ή περισσότερες.



Τα Kootan γίνονται με διαφορετικά λαχανικά και έχουν διαφορετικές γεύσεις. Κάποιοι λένε ότι ο λόγος για τη συμπερίληψη τόσων πολλών πιάτων στη Sadya είναι για να διασφαλιστεί ότι οι συνδαιτυμόνες θα ήθελαν τουλάχιστον δύο ή τρία πιάτα.
Τα πιάτα σερβίρονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο φύλλο μπανάνας σε συγκεκριμένη σειρά. Για παράδειγμα, τα τουρσιά σερβίρονται στην πάνω αριστερή γωνία και η μπανάνα στην κάτω αριστερή γωνία, κι αυτό το σύστημα βοηθά τους σερβιτόρους να εντοπίζουν εύκολα και να αποφασίζουν σχετικά με την προσφορά επιπλέον μερίδων. Τα πιο κοινά συστατικά σε όλα τα πιάτα είναι το ρύζι, η καρύδα και το λάδι καρύδας που είναι άφθονα στην Κεράλα. Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται σε ορισμένα πιάτα και το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα και επίσης ως συστατικό.

Υπάρχουν παραλλαγές στο μενού ανάλογα με τον τόπο και τη θρησκεία. Μερικές κοινότητες, ιδιαίτερα αυτές στο βόρειο τμήμα της Κεράλα, καταναλώνουν μη-χορτοφαγικά πιάτα στη Sadya. Αν ήταν έθιμο να χρησιμοποιούν παραδοσιακά και εποχιακά λαχανικά, έχει γίνει πλέον κοινή πρακτική τα πιάτα να περιλαμβάνουν λαχανικά, όπως καρότα, ανανά, φασόλια. Η παράδοση λέει ότι το κρεμμύδι και το σκόρδο δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στην Sadya. Συμβατικά, το γεύμα μπορεί να ακολουθείται από το vettila murukkan, δηλαδή μάσημα φύλλων ινδοκάρυδου με λάιμ και Areca nut. Αυτό βοηθά την πέψη και καθαρίζει επίσης τον ουρανίσκο.


Προετοιμασία

Η Sadya συνήθως σερβίρεται για μεσημεριανό γεύμα. Οι προετοιμασίες αρχίζουν το προηγούμενο βράδυ, και τα πιάτα παρασκευάζονται πριν από τις δέκα η ώρα το πρωί της ημέρας της γιορτής. Σε πολλές περιπτώσεις, η Sadya σερβίρεται σε τραπέζια, καθώς οι άνθρωποι δεν βολεύονται πλέον να κάθονται στο πάτωμα.
Παραδοσιακά, οι γείτονες περνούν τη νύχτα βοηθώντας στη μαγειρική. Μπορούν επίσης να προσφερθούν εθελοντικά να σερβίρουν τα φαγητά στους επισκέπτες. Αυτό περιλαμβάνει ένα δίκαιο ποσό κοινωνικής συναναστροφής που βοηθά να οικοδομηθεί μια καλή γειτονία με τους γείτονες.
Στη Sadya τα γεύματα σερβίρονται πάνω σε φύλλα μπανάνας. Διπλώνοντας και κλείνοντας το φύλλο, σημαίνει πως το γεύμα έχει τελειώσει. Το κλείσιμο του φύλλου προς το μέρος μας σημαίνει πλήρη ικανοποίηση με το φαγητό ενώ το κλείσιμο προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι ένα μήνυμα προς τους μάγειρες ότι η μαγειρική τους χρειάζεται βελτίωση.


Τα συνήθη συστατικά της Sadya

Ρύζι: Είναι το κυριότερο συστατικό στη Sadya. Χρησιμοποιείται πάντα το κόκκινο ρύζι της Κεράλα (ημι – επεξεργασμένο)
Τσιπς Μπανάνας και τσιπς Jaggery (Ινδική ζάχαρη)

Parippu: Πηχτή σούπα φακής με κάρυ που τρώγεται με ρύζι, γκι (διαυγασμένο βούτυρο) και papadum.
Sambar: Ένας πηχτός ζωμός από φακές, ταμάρινδο, λαχανικά όπως drumsticks, ντομάτα, κλπ, και αρωματίζεται με αγριομάραθο.
Rasam: Ένα υδαρές πιάτο από ταμάρινδο, ντομάτες, και μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι, αγριομάραθο, κόλιανδρο, πιπεριά τσίλι, κ.λπ. Είναι πολύ πικάντικο στη γεύση και βοηθά στην πέψη. Σε ορισμένες περιοχές, το Rasam δεν υπολογίζεται ως μέρος της Sadya.
Aviyal: παχύ μείγμα διαφόρων λαχανικών, και καρύδας. Έχει σοταριστεί με λάδι καρύδας και φύλλα κάρυ.
Kaalan: Φτιαγμένο από γιαούρτι, καρύδα, και ένα είδος μπανάνας ‘nendran’ ή κονδύλου όπως το γιαμ. Είναι πολύ παχύ και πιο ξινό.
Olan: Ένα παρασκεύασμα με κολοκύθα, γάλα καρύδας και τζίντζερ σωταρισμένα με λάδι καρύδας.
Koottukari / Erissery: Κίτρινο κάρυ με ένα ή δύο λαχανικά όπως μπανάνα και καρύδα με μια ζεστή και γλυκιά γεύση.
Kichadi: Φτιαγμένο από γιαούρτι και αγγούρι σε ωμή ή μαγειρεμένα μορφή.
Pachadi: Μια γλυκιά μορφή του kichadi, με ανανά, σταφύλια και καρύδα.
Puliyinchi: Μια πάστα, φτιαγμένη από τζίντζερ, ταμάρινδο, πράσινο τσίλι, και jaggery (Ινδική ζάχαρη).
Thoran: ψιλοκομμένα λαχανικά (όπως μπιζέλια, πράσινα φασόλια, ακατέργαστοι καρποί, καρότα, λάχανο), ανακατεμένα με τριμμένη καρύδα, σπόρους μουστάρδας, φύλλα κάρυ και σκόνη κουρκούμης, σοταρισμένα ελαφρά σε δυνατή φωτιά.
Achaar: Πικάντικα τουρσιά ωμών μάνγκο, λεμόνι, λάιμ, κ.τ.λ.
Pappadam: λεπτό, τραγανό είδος ψωμιού, φτιαγμένο με αλεύρι φακής, είναι τραγανό και μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό.

Αυτά τα πιάτα ακολουθούνται από επιδόρπια όπως τα Prathaman και Payasams.



Prathaman

Το Prathaman είναι ένα γλυκό πιάτο με τη μορφή ενός πυκνού υγρού, παρόμοιο με το payasam, αλλά με περισσότερη ποικιλία από άποψης συστατικών και πιο περίτεχνο. Κάτι σαν πουτίγκα θα μπορούσαμε να λέγαμε. Παρασκευάζεται με λευκή ζάχαρη ή jaggery στην οποία προστίθεται γάλα ή γάλα καρύδας.
Το Palada prathaman είναι κατασκευασμένο από νιφάδες μαγειρεμένου ρυζιού, γάλα και ζάχαρη.
Το Pazha prathaman γίνεται από μαγειρεμένες μπανάνες σε jaggery και γάλα καρύδας.
Το Gothambu prathaman γίνεται από αποφλοιωμένο σιτάρι.
Το Parippu prathaman είναι κατασκευασμένο από αλεύρι πράσινου φασολιού (τοπικό προϊόν της Νότιο – Ανατολικής Ασίας.
Το Chakka prathaman γίνεται από καρπούς jackfruit (καρπός εξωτικού δέντρου της Νότιο – Ανατολικής Ασίας).
Το Kadala prathaman είναι κατασκευασμένο από αλεύρι μαύρου φασολιού (τοπικό προϊόν της Νότιο – Ανατολικής Ασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...