Translate

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ινδικές κρέπες / Dosa



Η dosa είναι μια κρέπα ή τηγανίτα που έχει υποστεί ζύμωση και γίνεται από κουρκούτι ρυζιού και μαύρης φακής. Είναι ένα βασικό πιάτο στα κρατίδια Καρνατάκα, Ταμίλ Νάντου, Άντρα Πραντές και Κεράλα της Νότιας Ινδίας. Είναι επίσης δημοφιλής σε άλλα μέρη της Ινδίας, καθώς και άλλες χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.

Dosa συνοδεία σαλτσών chutneys

Ιστορία



Η dosa είναι γηγενές φαγητό της Νότιας Ινδίας, η ακριβής γενέτειρα της, όμως παραμένει αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με τον K.T. Achaya, διατροφολόγο και ιστορικό τροφίμων, η παλαιότερη αναφορά της dosa (ως dosai) μπορεί να βρεθεί στην Ταμίλ βιβλιογραφία του 6ου αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με στον P. Thankappan Nair, ανεξάρτητο ερευνητή, ιστορικό και Malayali συγγραφέα, η dosa προέρχεται από την πόλη Udupi της σημερινής Καρνατάκα.
Στη λαϊκή παράδοση, η προέλευση της
dosa συνδέεται με την πόλη Udupi, μάλλον εξαιτίας του συσχετισμού του πιάτου με τα εστιατόρια Udupi. Επίσης, η αρχική μορφή της Ταμιλέζικης dosa ήταν πιο μαλακή και παχιά. Η λεπτότερη και τραγανή έκδοση της dosa, η οποία έγινε δημοφιλής σε όλη την Ινδία, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη σημερινή Καρνατάκα.


Ονόματα

Η dosa είναι γνωστή με πολλά ονόματα. Οι τυπικές μεταγραφές και προφορές της λέξης σε διάφορες Νοτιο-Ινδικές γλώσσες έχουν ως εξής:

Γλώσσα
Γραφή με λατινικούς χαρακτήρες
Προφορά
Κανάντα: ದೋಸೆ
Dōse
d̪oːse
Μαλάγιαλαμ: ദോശ
Dōśa
d̪oːɕa
Ταμίλ: தோசை
Tōcai
t̪oːsʌj
Τελούγκου: దోస
Dōsa
d̪oːsa


Διατροφή

Η dosa, ένα κοινό πιάτο που καταναλώνεται ως πρωινό αλλά ως γρήγορο φαγητό του δρόμου, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, και δεν περιέχει ζάχαρη ή κορεσμένα λίπη. Τα συστατικά του είναι το ρύζι και η μαύρη φακή (Vigna mungo), είναι χωρίς γλουτένη και μετατρέπεται σε πλήρη πρωτεΐνη. Η διαδικασία της ζύμωσης αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και βιταμίνη C. Κυκλοφορούν επίσης στο εμπόριο προϊόντα για στιγμιαία παρασκευή dosa, με κάπως χαμηλότερα θρεπτικά οφέλη.


Προετοιμασία

Ένα μίγμα από ρύζι και μαύρη φακή το οποίο έχει μουλιάσει σε νερό, αλέθεται μέχρι να σχηματιστεί κουρκούτι. Η αναλογία του ρυζιού και της φακής είναι βασικά 4: 1 ή 5: 1. Ο χυλός αφήνεται να ζυμωθεί όλη τη νύχτα. Μετά την ολονύχτια ζύμωση, το κουρκούτι αναμιγνύεται με νερό για να αναποκτήσει το επιθυμητό πάχος. Το κουρκούτι στη συνέχεια περιχύνεται πάνω σε ένα καυτό ταβά (ρηχό τηγάνι) αλειμμένο με λάδι ή γκι (διευκρινισμένο βούτυρο). Απλώνεται ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να σχηματίσει μία τηγανίτα. Η dosa σερβίρεται ζεστή, είτε διπλωμένη στη μέση, είτε τυλιγμένη όπως οι ομελέτες. Επίσης σερβίρεται συνήθως με συνοδεία τσάτνεϊ και sambar. Το μίγμα από μαύρη φακή και ρύζι μπορεί να αντικατασταθεί με ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου ή σιμιγδάλι.


Σερβίρισμα

Η dosa μπορεί να εμπεριέχει γέμιση από λαχανικά και σάλτσες για ένα γρήγορο γεύμα. Συνήθως σερβίρεται με ένα χορτοφαγικό πιάτο που ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές και τις προσωπικές προτιμήσεις. Συχνά συνοδευτικά αποτελούν:
Το sambar (στιφάδο με όσπρια ή ψάρια με ζωμό ταμάρινδου).
Σάλτσα τσάτνεϊ: τσάτνεϊ καρύδας το πιο σύνηθες.
Podi: σκόνη μπαχαρικών και αφυδατωμένης καρύδας.
Ινδικό τουρσί.

Butter Masala Dosa σερβιρισμένη με τσάτνει καρύδας, sambar και Ινδικό βούτυρο γκι


Παραλλαγές
Αν και η dosa αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εκδοχή που γίνεται με ρύζι και φακές, υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές της κύριας συνταγής.

Είδη dosa
Όνομα
Συστατικά
Σημειώσεις
Dosa με κρεμμύδι
Με ψιλοκκομένα και σωταρισμένα κρεμμύδια

Masala Dosa
Με πικάντικες πατάτες

Rava Dosa
Με σιμιγδάλι

Dosa με βούτυρο γκι
Με καθαρό βούτυρο γκι

Wheat Dosa
Με αλεύρι σίτου

Moong Dosa
Με φασόλια moong

Podi Dosa
Με προσθήκη μίγματος μπαχαρικών podi

Benne Dosa
Με βούτυρο

Ψητή Dosa
Με κουρκούτι από ρύζι
Λεπτή σαν φύλλο χαρτιού και τραγανή
Χορτοφαγική Dosa
Με Λαχανικά στον ατμό

Dosa με αβγό
Με αβγά

Ragi Dosa
Με αλεύρι από κεχρί

Gobi Dosa
Με κουνουπίδι

Mushroom Dosa
Με μανιτάρια

Paneer Dosa
Με ινδικό τυρί πανίρ

Greens / Keerai Dosa
Με πράσινα λαχανικά

Chow Chow Dosa
Με Chayote (λαχανικό με καταγωγή από Μεξικό)

Vendhaya Dosa

Babycorn Dosa
Με καλαμπόκι

Cabbage Dosa
Με λάχανο

Noodles Dosa
Με κινέζικα μακαρόνια νούντλς

Set Dosa

Μαγειρεμένη μόνο από τη μία πλευρά.
Neer Dosa
Με μουλιασμένο κουρκούτι ρυζιού

Uppu Huli Dosa
Με αλάτι και πάστα ταμάρινδου



Massala Dosa

Massala Dosa όπως σερβίρεται στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου

Η Masala dosa γίνεται με το γέμισμα μιας dosa με μια ελαφρά μαγειρεμένη γέμιση από πατάτες, τηγανητά κρεμμύδια και μπαχαρικά. Η dosa τυλίγεται και συνοδεύεται με σάλτσα massala ή με καρυκευμένες πατάτες. Η Masala dosa καταμετρήθηκε ως ο αριθμός 49 σε μια λίστα με τα 50 πιο νόστιμα φαγητά στον κόσμο που καταρτίστηκε από το Αμερικανικό κανάλι CNN το έτος 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...