Translate

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Λασί / Lassi



Το Λασί (προφέρεται La'See) είναι ένα δημοφιλές, παραδοσιακό, γιαουρτοποτό με βάση από την ινδική υποήπειρο και είναι δημοφιλές στην Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές. Το Λασί είναι ένα μείγμα από γιαούρτι, νερό, μπαχαρικά και μερικές φορές, φρούτα. Παραδοσιακά το Λασί (γνωστό και ως "αλμυρό Λασί», ή απλά, «Λασί») είναι ένα αλμυρό ρόφημα, μερικές φορές αρωματισμένο με καβουρδισμένο και αλεσμένο κύμινο. Το γλυκό Λασί, ωστόσο, περιέχει ζάχαρη ή φρούτα, αντί για μπαχαρικά. Το αλμυρό Λασί με μέντα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Μπαγκλαντές.




Στις θρησκείες της Ινδίας, το γιαούρτι με μέλι χρησιμοποιείται κατά την εκτέλεση των θρησκευτικών τελετών. Λιγότερο συχνά το Λασί σερβίρεται με γάλα και ολοκληρώνεται με ένα λεπτό στρώμα πηχτής κρέμας. Τα Λασί διατηρούνται με απλή ψύξη και καταναλώνονται ως αναψυκτικά, ως επί το πλείστον συνοδεία γεύματος.
Αν ανακατέψεις λίγη σκόνη κουρκούμης, χρησιμοποιείται επίσης ως λαϊκή θεραπεία για την γαστρεντερίτιδα.



Παραλλαγές

Παραδοσιακό ήπιας γλυκύτητας (ή αλμυρό) Λασί
Αυτή η μορφή του Λασί είναι πιο συχνή στη Βόρεια Ινδία και στο Παντζάμπ, αλλά και στο Πακιστάν. Παρασκευάζεται με ανάμειξη γιαουρτιού με νερό και προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού και άλλων μπαχαρικών για γεύση. Το ρόφημα αυτό είναι γνωστό ως αλμυρό Λασί.



Γλυκό Λασί
Το γλυκό Λασί είναι παρασκευασμένο με ζάχαρη, ροδόνερο και / ή λεμόνι, φράουλα ή άλλους χυμούς φρούτων. Τα Λασί με ζαφορά, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια, είναι μια σπεσιαλιτέ των κρατιδίων Ρατζαστάν και Γκουτζαράτ στην Ινδία και στο κρατίδιο Σίντ (Sindh) του Πακιστάν. Το Λασί Makkhaniya είναι απλά Λασί με κομμάτια από βούτυρο (makkhan είναι η λέξη στα Γκουτζαρατικά, στα Χίντι και στα Παντζάμπι για το βούτυρο). Είναι συνήθως κρεμώδες σαν ένα milkshake.



Mango Λασί
Το Λασί με μάνγκο κερδίζει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι κατασκευασμένο από γιαούρτι, νερό και πολτό μάνγκου. Μπορεί να γίνει με έξτρα προσθήκη ζάχαρης ή και όχι, αφού το μάνγκο έχει την δικιά του γλυκύτητα. Είναι ευρέως διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Σε διάφορα μέρη του Καναδά, το Λασί με μάνγκο είναι ένα κρύο ποτό που αποτελείται από ζαχαρούχο πολτό μάνγκο αναμεμιγμένο με γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με καλαμάκι, συχνά με αλεσμένα φιστίκια πασπαλισμένα στην κορυφή.



Bhang Λασί
Το Bhang (ή bhung) Λασί είναι ένα ειδικό Λασί που περιέχει bhang, ένα υγρό παράγωγο της κάνναβης, η οποία έχει αποτελέσματα παρόμοια με άλλες μορφές κάνναβης. Είναι νόμιμο σε πολλές περιοχές της Ινδίας και πωλείται κυρίως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Χρωμάτων Holi. Το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές είναι γνωστό ότι έχει νόμιμα καταστήματα bhang, και σε πολλά μέρη μπορεί κανείς να αγοράσει προϊόντα με bhang και ποτό bhang Λασί.



Chaas
Το Chaas ή chaach είναι αλατισμένο ποτό όπως το Λασί. Ωστόσο, το chaas περιέχει περισσότερο νερό από ό, τι το κοινό Λασί και του έχει αφαιρεθεί το λίπος βουτύρου, έτσι ώστε να μην είναι τόσο παχύρευστο όσο το Λασί, αλλά πιο υδαρές. Αλάτι και jeera (κύμινο) συνήθως προστίθονται για τη γεύση και μερικές φορές ακόμη και φρέσκος κόλιανδρος. Επίσης, μπορεί να προστεθεί φρεσκοτριμμένη πιπερόριζα και πράσινες πιπεριές ως καρύκευμα. Το Chaas είναι δημοφιλές στα κρατίδια Γκουτζαράτ και Ρατζαστάν, όπου συνοδεύει το κύριο γεύμα, καθώς ενισχύει την πέψη. Στην διάλεκτο Κανάντα ονομάζεται «majjige», στα Μαράθι «taak», στα Τελούγκου «majjiga», στα Ταμίλ και στα Μαλαγιαλαμικά «moru», στις Madheshi γλώσσες «mahi», και στα Μπενγκάλι «ghol».




Κρεμώδες Λασί με Αβοκάντο

http://www.thekitchn.com/recipe-creamy-avocado-lassi-recipes-from-the-kitchn-202352
  

Το Λασί με αβοκάντο είναι από τις πιο παραδοασιακές γεύσεις στην Ινδία. Οι σπόροι κάρδαμου του προσθέτουν άρωμα και γλυκύτητα, ενώ οι λεπτές νότες του ροδόνερου ενισχύουν την λουλουδένια επίγευση.



Υλικά:
(για 2 γενναιόδωρες μερίδες)
2 ώριμα αβοκάντο
1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
2 – 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ή ανάλογα τις προτιμήσεις μας
4 λοβοί πράσινο κάρδαμο θρυμματισμένοι
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο ή σιρόπι πιπερόριζας (προαιρετικά)

Προετοιμασία:
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, κατά μήκος. Αφαιρούμε το κουκούτσι, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε.
(Δείτε βήμα-προς-βήμα οδηγίες: Πώς να κόψουμε ένα αβοκάντο https://www.youtube.com/watch?v=Sj1hQ3KvG4I)
Το βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, την ζάχαρη, τους σπασμένους σπόρους κάρδαμου, και το ροδόνερο και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο κρεμώδες μείγμα.
Διατηρείται στο ψυγείο. Σερβίρεται δροσερό.

Συμβουλές:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι και το γάλα με αντίστοια προϊόντα σόγιας ή αμυγδάλου ώστε η συνταγή να γίνει χορτοφαγική.
Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να τρίψουμε τα αβοκάντο με λίγο χυμό λάιμ.
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της ζάχαρης.
Αντί για ροδόνερο, μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι
πιπερόριζας.
 


Απλό Λασί (αλμυρή συνταγή)

http://www.girlcooksworld.com/2012/02/nepali-lassi.html


Υλικά:

(για 2 – 3 μερίδες)
2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι γάλα
Τα φύλλα από 2 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι
2 φλιτζάνια πάγο

Προετοιμασία:
Χτυπάμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...