Translate

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τελετουργίες του φαγητού στους Ινδουιστικούς γάμους / Food Rituals in Hindu Weddings





Ένας παραδοσιακός Ινδουιστικός γάμος μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες.
Η τελετή λαμβάνει χώρα στο ύπαιθρο κάτω από ένα Mandap, ή θόλο, και εκτελείται από έναν ιερέα ο οποίος ψάλλει στα Σανσκριτικά.
Η τελετή ξεκινά με τους γονείς της νύφης να καλωσορίζουν τον γαμπρό και τους συγγενείς του στο Mandap. Υπάρχει μία κουρτίνα μπροστά από τη θέση όπου κάθεται ο γαμπρός, έτσι ώστε όταν εισέρχεται η νύφη να μην μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.
Στα παλιότερα χρόνια, ο γάμος κανονίζονταν από τους γονείς του ζεύγους και οι νεόνυμφοι δεν έβλεπαν ο ένας τον άλλον παρά μόνο την στιγμή της ιερής τους ένωσης.
Η άρση της κουρτίνας είναι μια δραματική στιγμή στην τελετή, ακόμα και για τα ζευγάρια που γνωρίζονται μεταξύ τους.




Μια καρύδα τοποθετείται στα χέρια της νύφης. Η καρύδα ήταν θεία προσφορά για να εξασφαλιστεί η ευλογία του γάμου από τους Θεούς. Οι καρύδες θεωρούνται σύμβολο της ευημερίας στον Ινδουισμό.




Στη συνέχεια, φτιάχνεται μία πάστα από σπόρους κύμινου και καφέ ζάχαρης που κοπανήθηκαν μαζί και τοποθετείται σε δύο φύλλα betel, κι ενώ ο ιερέας απαγγέλει Βεδικούς ύμνους (madra), η νύφη και ο γαμπρός τοποθετούν από ένα τέτοιο φύλλο ο ένας στο κεφάλι του άλλου. Το μίγμα αυτό αντιπροσωπεύει την πίκρα και τη γλύκα της ζωής.




Το ρύζι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην τελετή. Στη δυτική παράδοση, το ρύζι ρίχνεται σε ένα νεόνυμφο ζευγάρι ως σύμβολο γονιμότητας. Ωστόσο, στην Ινδουιστική παράδοση, το ρύζι αποτελεί τροφή. Οι επισκέπτες προσκαλούνται στο Mandap να σκορπίσουν πάνω από το ζευγάρι μία χούφτα κουρκουμά μαζί με χρωματιστό ρύζι ως ευλογία. Στην ιερή φωτιά που καίει μπροστά από τον ιερέα, οι συγγενείς ρίχνουν ρύζι που έχει βράσει και έχει αφεθεί να απορροφήσει το νερό του μαζί με Ινδικό βούτυρο (γκι). 




Αν και η Ινδουιστική τελετή είναι ως επί το πλείστον επίσημη, με τις ρίζες της σε πνευματικές πεποιθήσεις, υπάρχουν και πιο χαλαρές στιγμές, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών (τα οποία πιθανότατα βοηθούν να σπάσει ο πάγος σε ένα νεαρό ζευγάρι και να γνωρίσει ο ένας τον άλλον).
Υπάρχει για παράδειγμα ένα παιχνίδι όπου η νύφη και ο γαμπρός αγωνίζονται ποιος από τους δύο μπορεί να ρίξει τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού πάνω από το κεφάλι του άλλου. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού συμβολίζει το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη σχέση. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...